Ako správne hydratovať pokožku?

70% ľudského tela tvorí voda. Bez vody v tele by sa nám žilo len veľmi ťažko. To isté, čo sa stane s rastlinou, ktorá ostane bez vody, môžeme pozorovať aj na našom tele. Pokožka sa scvrkáva, tvrdne a stráca svoju pružnosť… Bez vody doslova vädne. Leto aj zima sú pre pokožku pomerne náročné obdobia. V lete, pri opaľovaní, si vyžaduje zvýšenú starostlivosť, rovnako ako v zime, keď je vystavená mrazu, vetru a rýchlejšie sa vysúša.

ako-hydratovat

Zvonku to nepôjde

Mohli by sme sa mylne domnievať, že tak, ako treba poliať rastlinu, tak stačí poliať vodou naše telo = často sa sprchovať, aby sme pokožke dodali chýbajúcu vodu. Opak je pravdou. Ľudské telo je výborne vymyslený systém. Pokožka je bránou medzi vonkajším svetom a naším fyzickým, vnútorným. Jej funkciou je chrániť telo a brániť ho pred vírusmi a plesňami. Pokožka si neustále vytvára na svojom povrchu jemný film, ktorý je jej prirodzenou hydratáciou, ale my jej ho každodenným sprchovaním spoľahlivo ničíme. Spomeňme, si ako sa cítime po sprchovaní (špeciálne horúcou vodou). Pokožka je zväčša veľmi suchá a málo pružná… K tomu prispieva aj zloženie vody. Sprchujeme sa a umývame v tvrdej vode, ktorú máme na väčšine Slovenska.

 

Čo sa s tým dá spraviť?

Po celom dni v práci je sprcha príjemným relaxom, ktorý si málokto z nás odpustí. Ak je ťažké obmedziť to, ako často sa sprchujeme, skúsme aspoň používať menej teplú vodu, ktorá je k pokožke šetrnejšia ako horúca a po sprchovaní nevynechajme hydratačný krém. V prípade, že nás v zime prepadne chrípka, alebo iná choroba – oplatí sa riadiť uvedenou radou a nesprchovať sa najlepšie vôbec. Pár dní to snáď za cenu obranyschopnosti tela so sebou vydržíme.

 

Zázrak menom hydratačný krém

Mohlo by sa zdať, že dnes sa nám spoločnosti priam snažia natlačiť používanie hydratačných krémov. Množstvo výrobcov a rôznych druhov krémov, olejov, mliek, ktoré sľubujú priam zázračné výsledky. Naopak, nájdu sa dokonca aj takí, ktorí sa vzdorne rozhodnú hydratačné krémy nepoužívať…

Nuž, keby naša pokožka nebola vystavovaná nepriaznivým vplyvom ako stres, klimatizácia v práci, horúce leto, mrazivá zima, alebo časté sprchovanie – možno by sa o seba sama zvládla postarať.

Už v minulosti ľudia vedeli, že s pokožkou treba niečo robiť, aby vyzerala sviežo, mlado a nebola suchá. Na hydratáciu používali napríklad oleje (olivový, jojobový olej), alebo rôzne druhy tukov a mastí. Hydratovať pokožku takýmto spôsobom nám môže znieť zvláštne. Dáva to však zmysel. Celá veda o hydratačných krémoch je postavená práve na zadržiavaní vody v pokožke. Novodobé hydratačné krémy nám vďaka svojmu zloženiu doprajú okamžitý pocit, akoby sme pokožku práve zvlhčili, keď sa však pozrieme na zloženie krému, ide prevažne o vodu a malé percento oleja, alebo tuku. Voda sa prirodzene odparí a práve toto malé percento olejov a tukov sa stará o hydratáciu.

 

Hydratácia zvnútra

Na to, aby mal hydratačný krém čo v našej pokožke zadržiavať, musíme najprv tekutiny prijať. Najjednoduchším spôsobom je napiť sa. Bez pitného režimu by nám boli aj hydratačné krémy zbytočné. Únavu v tvári a nedostatok vody by sme tak jednoducho nezakryli. V lete pri opaľovaní platia zásady dodržiavania pitného režimu dvojnásobne. Treba piť minimálne 2-3 litre vody denne. V zime nám postačí aj 1,5-2 litre, pretože nevylučujeme vodu tak rýchlo, ako v lete. Ideálna na pitie je síce čistá voda, ale ani ochutenie citrónom, či medom nič nepokazí.

 

Po opaľovaní je to nutnosť

Opaľovanie a správna hydratácia je kapitolou sama o sebe a určite jej budeme venovať samostatný článok. V zásade však platí, že po každom opaľovaní, či už na slnku, alebo prostredníctvom samoopaľovacích produktov, je nutné pokožku hydratovať. Kvalitnou hydratáciou ju upokojíte, dodáte jej potrebné živiny a uzamknete získané opálenie.

 

Naše telo s nami neustále komunikuje a vždy povie, čo mu chýba. Napriek tomu k nemu môžeme byť ešte pozornejší. Byť o krok vpred. Použiť hydratačný krém skôr, ako si ho naša pokožka vypýta. Investícia do toho, ako sa budeme cítiť a aj vyzerať, je jednou z najlepších investícií nášho života.

 

Samoopalovacisvet na hydratáciu odporúča NERAFINOVANÉ Bambucké maslo >>

 

 

Späť do obchodu