Opálená, či bledá? Aký odtieň pokožky si vybrať?

Je lepšie mať porcelánovú pleť, alebo byť bronzovo opálený? Názory na túto „shakespearovskú“ otázku sa líšia. Odtieň pleti (fototyp) je geneticky daný, no záleží len na vás, či sa so svojim prirodzeným odtieňom uspokojíte, alebo sa rozhodnete pre cielené stmavenie svojej pokožky opaľovaním.

Opalena-ci-bleda

Z pravidla však vieme, že človek je tvor nespokojný a to, čo mu nadelila príroda väčšinou nestačí. A nie je to vždy len o tom, že sa cítime bledí. V niektorých kultúrach a subkultúrach je oveľa žiadanejší odtieň porcelánovej a čo najbelšej pokožky.

Stále však prevláda trend „do bronzova“, ktorý sa s príchodom opaľovania objavil už na začiatku 90tych rokov. Opaľovacie šialenstvo sa ustálilo po výsledkoch štúdii o škodlivosti UV žiarenia a prípadoch poškodenia pokožky, melanómu, až rakoviny kože spôsobenej nadmerným slnením. Ochranné krémy s UV faktorom a samoopaľovacie krémy však vyriešili aj tento problém a bronzový odtieň si mohli dopriať i ľudia, ktorí nechcú riskovať.

 

Aké sú hlavné rozdiely medzi bledou a tmavou pokožkou a čo ktorý odtieň symbolizuje?

 

Bledá pokožka

Začnime so zriedkavejším bledým typom. Kedysi obľúbený odtieň vrchných vrstiev sa vyznačuje čistotou a nadradenosťou. Porcelánová pokožka symbolizuje krehkosť a nedotknuteľnosť osobnosti. Ľudia s týmto typom pokožky sú buď veľmi nespokojní a snažia sa pokožku čo najviac stmaviť, alebo z bledého odtieňu urobia svoju výsadu a usilujú o čo najväčší kontrast (zmena farby vlasov na tmavú, žiarivé, výrazné líčenie).

Absencia pigmentu v pokožke sa samozrejme prejavuje i na farbe ochlpenia a vlasov. Dominujú ryšavá a blond, zriedka tmavá prirodzená farba vlasov. Zvýšený výskyt znamienok krásy, pieh.

Veľkou nevýhodou ľudí s bledým typom pokožky je citlivosť na slnečné UV žiarenie. Nakoľko pokožka neobsahuje také množstvo pigmentu, aby sa dokázala sama chrániť, veľmi rýchlo sa spáli a poškodí. Rozhodne sa neodporúča akékoľvek opaľovanie prostredníctvom UV žiarenia (slnko, solárium), ani pobyt na slnku bez ochrany krémami s vysokými faktormi.

Najvhodnejším a zároveň jediným možným (zdraviu neškodlivým) spôsobom, ako svoj odtieň stmaviť, je použitie kvalitných samoopaľovacích prípravkov.

 

Tmavá pokožka

Tmavé typy pokožky v minulosti označované ako spodná vrstva manuálne pracujúcich, prevažne roľníkov je, ako sme už spomínali, s príchodom 90tych rokov stále populárnejšia. Bronzový odtieň symbolizuje vitalitu a zdravie. Svieže bronzové fitnesky a bodybuilderi, ktorých obdivujú milióny turistov na plážach po celom svete skrátka vytvárajú dojem dokonalosti. „Kto by sa im nechcel podobať?“

Typickými znakmi sú tmavé vlasy (čierne, hnedé, špinavý blond). Nájdu sa však i prírodné zlatovlasé blondíny s krásnym prirodzeným bronzovým odtieňom.

Ľudia so stredným, až tmavým typom pokožky majú situáciu oveľa jednoduchšiu a môžu si takpovediac vybrať, aký odtieň opálenia im vyhovuje. Aj pri necielenom opaľovaní sa ich prirodzený pigment vyvinie v snedý bronzový odtieň. Hlavný rozdiel vidno najmä v letných mesiacoch a v období dovoleniek.

Ani oni by však nemali podceňovať ochranu svojej pokožky pred UV žiarením. Vzhľadom na to, že na tmavšej pokožke nevidno začervenanie, ani iné prvotné znaky spálenia a poškodenia, často sa stáva, že ochranu pred slnkom podcenia.

 

To, či sa uspokojíte s tým, čo vám príroda nadelila, alebo sa rozhodnete podporiť to troškou slniečka, prípadne siahnete po vhodných alternatívach, je na vás.

 

 

Späť do obchodu