Solárium – kedysi univerzálny všeliek, dnes hrozba!

Soláriá zrejme netreba predstavovať. Zariadenia na umelú produkciu UV žiarenia za účelom opálenia sa u nás udomácnili začiatkom 90 rokov a okamžite sa stali veľmi obľúbenými. Najmä z dôvodu, že poskytovali okamžité opálenie viditeľné už po pár minútach. Plnohodnotne tak nahradzovalo pomalé a nezáživné opaľovanie na slnku. Opálenie bolo navyše dostupné po celý rok, bez ohľadu na ročné obdobie, či počasie.

solarium

Množiace sa kampane a reklamy na okamžitý bronz zaplavili módne časopisy, vznikali solárne salóny, umelé opálenie bolo jednoducho „IN“. Každý salón a fitness centrum muselo mať solárium, aby uspokojilo dopyt svojich zákazníkov po bronzovej pokožke. Opaľovací biznis rozkvital.

Solárium bolo okrem dokonalého strojcu opálenia prezentované aj ako zariadenie na doplnenie vitamínu D s pozitívnymi účinkami na imunitný systém a celkový zdravotný a psychický stav. Dokonca bolo odporúčané kožnými lekármi na liečbu kožných chorôb a pod.

 

Jednoducho univerzálny všeliek pre krásu i zdravie zároveň.

 

Ako je tomu dnes? Z miliónového biznisu sa stala hrozba! Bezhlavú honbu za krásou vystriedal trend zdravého životného štýlu a na veci sa začalo hľadieť i z vedeckého pohľadu. Nezávislé zdravotnícke organizácie s podporou štátu začali s testovaním a výsledky prvých štúdií boli samozrejme hrozivé.

Vzhľadom na veľkosť tohto biznisu sa však dostávali na povrch veľmi pomaly a stretávali sa s pobúrením u výrobcov, prevádzkovateľov, dokonca i pravidelných používateľov. Na každú negatívnu štúdiu ihneď vznikla protištúdia s argumentami o pozitívnych účinkoch.

Tento boj však definitívne skončil s prvými prípadmi melanómu a nádorových ochorení – rakoviny kože, ktoré sa začali vyskytovať (s prevahou šialených 80%) u ľudí, ktorí pravidelne navštevovali soláriá. Sprievodné javy ako predčasné starnutie pokožky vysušením kolagénových vlákien, nevratné zmeny DNA, pigmentové škvrny a podobné indikácie prejavujúce sa až po rokoch, boli už len bodkou za ich minulou slávou.

Nikto so zdravým rozumom si predsa nebude dobrovoľne a nevratne poškodzovať svoju pokožku len za účelom rýchleho získania opálenia. Nehovoriac o najhoršom riziku rakoviny kože! Pokiaľ ide o vitamín D, jeho dopĺňanie touto formou je v dnešnej dobe skôr na smiech :)

Najväčšia kritika sa však vzniesla na odporúčania kožných lekárov, ktorí soláriá odporúčali, dokonca prevádzkovali na niektorých klinikách. Pravidelné opaľovanie pacientov síce potlačilo príznaky kožných chorôb, no akonáhle s návštevami solária prestali, kožné defekty sa opäť prejavili, dokonca v zhoršenej forme. Zrohovatená vrstva pokožky (opálenie) ich len prekrývala a po jej prirodzenom obnovení (strate opálenia) boli opäť viditeľné. To všetko s „bonusom“, ktorý v hlbších vrstvách zanechalo nadmerné pôsobenie UV žiarenia.

Smutnou skutočnosťou je fakt, že sa soláriá prevádzkujú dodnes, v upravenej verzii s novými "BIO trubicami", ktoré vraj vylučujú všetky negatíva a pri správnom používaní (s mierou) vraj ľudskému organizmu prospievajú. Dokonca sa k nim dodáva i špeciálna solárna kozmetika, ktorá telo 100% ochráni pred škodlivým UV žiarením.

 

Otázkou však je, ako sa pokožka dokáže opáliť, keď je proti žiareniu, ktoré spôsobuje pigmentáciu buniek (opálenie) dokonale chránená? To už sa nikde neuvádza...

 

Či už s BIO nálepkou, alebo bez, zlatý vek solárií nadobro skončil. Majitelia solárií, ktorí na ich nákup vynaložili nemalé zdroje pochopiteľne bojujú a hľadajú cesty, ako sa na trhu udržať. Fanúšikov tohto spôsobu opálenia však stále ubúda a solárne štúdia miznú rovnako rýchlo, ako vznikli. V niektorých krajinách sú soláriá už dokonca zakázané.

Pokiaľ stále patríte medzi hŕstku ľudí, ktorí sa dobrovoľne vystavujú UV žiareniu v soláriách pravidelne, či občasne (s mierou) s prižmúrenými očami nad realitou a neskoršími následkami, stojí to za zamyslenie. Hlavne ak sú na trhu aj iné, zdravé alternatívy, ako byť opálený a cítiť sa dobre.

 

Vyskúšajte naše produkty a sami uvidíte, že to ide aj inak a hlavne zdravo >>

 

 

Späť do obchodu