6 Najobľúbenejších spôsobov opaľovania

Tesne pred príchodom opaľovacej sezóny je ideálny čas porozmýšľať, aký spôsob získavania bronzovej sexi pokožky, bude pre vás najlepší. Možností je vcelku dosť, poďme si teda rozobrať šesť najobľúbenejších.

 

sposoby-opalovania

 

1. Prírodné opaľovanie na slnku

 

I keď sa názory odborníkov líšia a zvýšený pobyt na slnku sa neodporúča, so správnou ochranou a primeraným dávkovaním času strávenom na slnku, ide stále o jednu z najzdravších foriem opaľovania. Samozrejme nehovoríme o cielenom „vypekaní sa“ v obedných hodinách :)

Medzi prírodné opaľovanie radíme v lete i bežný pobyt na slnku počas dňa, tzv. necielené opaľovanie. UV žiarenie, ktoré produkuje slnko nás doslova obklopuje a priamo pôsobí na našu pokožky i v tieni, odráža sa od budov, od vody a preniká i cez oblečenie. Dobrou správou však je, že proti necielenému opaľovaniu sa naša pokožka vie prirodzene brániť.

Ak však svoje telo cielene vystavíme priamemu slnečnému žiareniu, ochrana pokožky prípravkami s UV faktorom je nevyhnutnosťou. Je v podstate jedno, či je to v lete na pláži, kúpalisku, hocikde vonku, alebo v zime na horách. Intenzita slnečného UV žiarenia je bez ohľadu na ročnú dobu dostatočne silná na spálenie a následné poškodenie našej pokožky.

Prírodné opaľovanie na slnku nám síce prospieva, tvorí v našom tele prospešný vitamín D a má pozitívny vplyv na našu náladu, no čas na slnku treba rozumne dávkovať a pokožku pritom starostlivo chrániť.

 

2. Umelé opaľovanie v soláriách

 

Kto by nepoznal slnečné kúpele, alebo v jednoduchosti „solárko“. S príchodom deväťdesiatych rokov, vedci prišli so zaujímavou myšlienkou, ako sa vyrovnať s kolísaním počasia a vznikli prvé zariadenia s umelou produkciou UV žiarenia. Všetci priaznivci bronzovej pokožky si tak mohli dopriať opaľovanie nonstop.

Pohodlný spôsob, ako sa dopracovať k vytúženému odtieňu už po niekoľkých návštevách, ktoré zaberú len niekoľko minút. Naležato, prípadne nastojato, dokonca už za polovičný čas so silnejším bratom Turbo-soláriom.

O vplyve solárií na ľudské zdravie sa vedú vášnivé diskusie. Donedávna boli solária odporúčané dokonca kožnými lekármi, pre ich priaznivý vplyv pri liečbe kožných problémov a pod. Najnovšie štúdiá však hovoria jasne a škodlivosť solárií je témou číslo jedna v boji proti rakovine kože.

Či už tento spôsob opaľovania využívate, alebo nie, je na Vás. Ani tu však nezabúdajte na dôkladnú ochranu prostriedkami s UV faktorom určenými špeciálne pre umelé opaľovanie v soláriách. Certifikované prístroje s pravidelne menenými trubicami a školeným personálom sú nevyhnutnosťou.

 

3. Horské slnko

 

Domáca verzia solária primárne určená na opálenie tváre. Rovnako ako solárium produkuje UV žiarenie, ktoré má za následok opálenie. Žiaľ nesie so sebou aj rovnaké riziká ako solárium a vzhľadom na to, že jeho použitie nie je kontrolované profesionálmi, jeho použitie je veľmi rizikové.

Horské slnko si veľa ľudí zamieňa za infračervenú lampu (Solux), ktorá neprodukuje UV, ale tzv. suché teplo. Zlepšuje prekrvenie, uvoľňuje hlieny a pod. Neslúži však na opaľovanie.

 

4. Samoopaľovacia kozmetika

 

Instantné opálenie vo fľaštičke, je známym, no dosť kontroverzným spôsobom opaľovania. Niektorí ho milujú, niektorí zas nenávidia. Oranžová farba, fľaky a zafarbené oblečenie sú často prvou a zároveň poslednou skúsenosťou so samoopaľovacím produktom.

Nová generácia samoopaľovacích produktov však všetky neduhy takpovediac zamietla pod koberec a dnešné produkty sa postarajú o dokonalé opálenie bez spomínaných negatív. Samoopaľovacie látky, ktoré tieto produkty obsahujú sú založené na prírodných cukroch, ktoré prenikajú do pokožky a vytvárajú rovnaké opálenie, ako pri pobyte na slnku. S jediným rozdielom, bez škodlivého UV žiarenia.

Samoopaľovacie produkty sú z hľadiska opaľovania a vplyvu na ľudskú pokožku najzdravším spôsobom získania bronzového odtieňu. Jednoduchosť použitia a dostupnosť z nich robí alternatívu číslo jedna. Malou nevýhodou je kratšia doba trvania opálenia, ktoré je nutné pravidelne obnovovať a vyššia cena kvalitných samoopaľovacích produktov novej generácie.

 

5. Nástrekové opálenie

 

Pohodlná forma opaľovania vykonávaná v salónoch krásy a kozmetických štúdiách. Vznikla ako zdravá alternatíva solárií. Výsledok opálenia je rovnaký a pre dosiahnutie požadovaného odtieňu stačí len jedna návšteva salónu.

Nástrekové opálenie funguje na rovnakom princípe ako samoopaľovacie prostriedky, no látka, ktorá spôsobuje opálenie sa na telo aplikuje špeciálnou striekacou pištoľou. Rovnomerné nastriekanie celého tela zabezpečí bronzový odtieň, ktorý sa vstrebe do pokožky a vytvorí požadované opálenie.

Tento spôsob je veľmi obľúbený pre rýchle vytvorenie opálenia na špeciálne príležitosti (svadby, plesy, oslavy a pod.) a rovnako ako samoopaľovacie produkty nepoškodzuje bunky v pokožke.

 

6. Domáce recepty a alternatívy

 

Experimentovanie a ľudská tvorivosť si našla svojich priaznivcov i v opaľovaní a preto by bolo nefér nezmieniť sa aj o domáckych spôsoboch opaľovania.

Asi najrozšírenejším je nadmerná konzumácia beta-karoténu obsiahnutého v mrkve. „Jedz pred opaľovaním veľa mrkvy a budeš krásne hnedá“. Bohužiaľ tento spôsob nefunguje a zvýšené príjem tejto látky má tendenciu meniť prirodzené zafarbenie pokožky do oranžova.

Druhým „favoritom“ je orechový výluh, ktorý vraj zafarbí pokožku do hneda ihneď po nanesení. To je síce pravda, no výslednú farbu a intenzitu nemôžete nijak kontrolovať a výsledok je tak rôznofarebná hnedo-béžová mapa, ktorú len ťažko zmyjete. Kto už niekedy lúpal vlašské orechy, vie o čom hovoríme :)

Za spomenutie stojí ešte aplikácia prírodných olejov a rôznych výťažkov rastlín, ktoré stmavia prirodzený odtieň pokožky o 1-2 odtiene, no aplikácia a správny druh je vecou vysokej školy alchýmie. Prírodné oleje majú okrem hydratácie skôr ochrannú funkciu a obsahujú prirodzené UV filtre nízkych hodnôt.

 

Bez ohľadu na to, ktorý spôsob opaľovania si vyberiete, majte na pamäti, že pokožku máte len jednu.

 

Ak sa chcete o opaľovaní dozvedieť viac, stiahnite si zdarma našu eKnihu:

7 TIPOV AKO ZÍSKAŤ A UDRŽAŤ SI ZDRAVÉ, PRIRODZENE VYZERAJÚCE OPÁLENIE.

 

 

Späť do obchodu