Aký dôležitý je (slnečný) vitamín D?

Význam vitamínu D v našom tele je často podceňovaný, no pre správne fungovanie organizmu a celkové zdravie je nevyhnutný. Ako si ho správne doplniť? Zvýšeným pobytom na slnku, alebo stravou?

Jednou z najznámejších funkcií vitamínu D je hlavná úloha pri vstrebávaní vápnika a fosforu do nášho tela (sila a pevnosť kostí), posilnenie imunitného systému a celková ochrana organizmu proti rôznym druhom ochorení, ako prvé štádiá cukrovky, skleróza, reumatologické ochorenia, rakovina hr. čreva a celý rad ďalších. Taktiež pomáha pri správnej funkcii svalov a stimuluje mozgovú aktivitu.

Veľmi dôležitá je správna hodnota vitamínu D v tele počas tehotenstva žien. Zabezpečuje správny vývoj dieťaťa a je prevenciou proti rôznym zápalom a predčasnému pôrodu. Znižuje tiež riziko vrodených vád dieťaťa. Zvýšený príjem sa okrem tehotných a dojčiacich žien odporúča najmä ľudom po 50tke a dôchodcom.

 

opalovanie-vitamin-d

 
Ovplyvňuje doslova stovky génov v našom tele a preto je mimoriadne dôležité držať si hladinu vitamínu D v tele na správnych hodnotách. Ako to však dosiahnuť?

 

Prirodzenou formou je opaľovanie. Prírodný vitamín D (D3) sa tvorí priamo v pokožke pôsobením slnečného UVB žiarenia. Mnoho ľudí sa tak cielene opaľuje v presvedčení, že to prospieva ich zdraviu. Na reakciu a tvorbu potrebného množstva vitamínu D v pokožke však stačí cca 15min. priameho pôsobenia slnečného žiarenia. Niektorí odborníci dokonca tvrdia, že v teplých mesiacoch úplne postačuje množstvo, ktoré sa prirodzene tvorí na pokožke rúk a tvári počas celého dňa. Nie je preto nutné sa cielene opaľovať.

Druhou možnosťou je syntetická náhrada tzv. vitamín D (D2), ktorý môžeme nájsť v rôznych výživových doplnkoch. Mnoho lekárov odporúča práve túto formu vitamínu D ľuďom s prvým fototypom (veľmi bledou pokožkou), pretože sa reálne nemôžu opaľovať a aj krátky pobyt na slnku je sprevádzaný začervenaním a pod.

Málokto vie, že prírodný vitamín D (D3) si môžeme doplniť i vhodnou stravou. V zimných mesiacoch, alebo pri nemožnosti opaľovania je strava tým najlepším riešením. Najbohatším zdrojom je tuk z pečene morských rýb (treska, tuniak, makrela,...), prípadne konzumácia samotných morských rýb. Medzi ďalšie zdroje patria: bravčová/hovädzia pečeň, vaječné žĺtky, syry, huby, alebo napríklad kvasnice.

Pozor však na predávkovanie. Vitamín D patrí do skupiny vitamínov rozpustných v tukoch a telo si jeho zásoby môže ukladať. Toto riziko ale hrozí len pri syntetickej náhrade vitamínu D (D2), s ktorého dávkovaním by ste sa mali poradiť s vašim lekárom.

Späť do obchodu