Vitiligo: Všetko o ochorení kože a ako ho prekryť

 

Trápia vás biele škvrny na pokožke? Potom už pravdepodobne viete, že máte ochorenie kože s názvom Vitiligo. Možno však neviete podrobnosti o tejto poruche pigmentácie, ani to, ako s ňou bojovať. To sa ale po prečítaní tohto článku zmení.

 

vitiligo-ako-ho-prekryt

 

Čo je vitiligo

Jednoducho možno povedať, že je to strata pigmentu. Odborníci by však namietali, že ide o stratu buniek tvoriacich pigment. Tak či tak, táto autoimunitná kožná porucha sa prejavuje ostro ohraničenými bielymi škvrnami na koži v rozmeroch 5 mm až 5 cm. Ich splynutím ale môže vyblednúť omnoho väčšia oblasť kože.

Podľa veľkosti zasiahnutej oblasti možno rozlíšiť dva typy vitiliga:

  • Lokalizované – samostatné až viacpočetné škvrny na pomerne malej časti tela.
  • Generalizované – mnoho škvŕn rozosiatych na veľkej oblasti tela. U tohto typu často dochádza k spomínanému splynutiu.

 

Môže za vitiligo dedičnosť?

Vznik ochorenia je geneticky podmienený, ale presná príčina nie je doposiaľ známa. Výskumy o vitiligu ukazujú na častý výskyt v rodinách, ale tieto gény sa dedia nepravidelne. Výskyt v rodine sa teda berie ako rizikový faktor, ale pravdepodobnosť ochorenia potomkov sa nedá presne určiť. Pokiaľ jeden z rodičov trpí touto poruchou, deti nemusia „vlohy“ vôbec zdediť. A naopak – bežné sú prípady, kedy sa vitiligo u jedinca objaví bez toho, aby ho mal niekto z predkov.

 

5 najrizikovejších faktorov pre vznik depigmentácie

  1. Výskyt v rodine
  2. Porucha funkcie štítnej žľazy
  3. Cukrovka
  4. Chudokrvnosť
  5. Reumatoidná artritída

Neznamená to však, že pokiaľ máte cukrovku, musíte s obavami očakávať vznik vitiliga. Rovnako tak u úplne zdravého človeka môže poranenie kože vyvolať procesy, ktoré spôsobia depigmentáciu postihnutého miesta. 

 

Nepredvídateľné a nepríjemné

Ako vidíte, vitiligo je úplne nevyspytateľné. Nedá sa stanoviť, koho potrápi, ale vyskytuje sa pomerne často - v priemere u 1% populácie. Jedna z pozitívnych vecí je, že postihuje v rovnakej miere mužov aj ženy. Druhá potom, že vitiligo nebolí, nepáli ani nevyvoláva iné fyzicky nepríjemné pocity. Horšie je to však po psychickej stránke. Zvlášť pokiaľ má človek výrazných bielych škvŕn viac a na viditeľných miestach.

vitiligo-ako-ho-prekryt-1

 

Depresie a úzkosti, aj to je vitiligo

Vedecké výskumy preukázali, že vitiligo významne ovplyvňuje psychickú pohodu človeka, čo má zásadné dôsledky na jeho celkový život. Ľudia s poruchou pigmentácie majú často pocit stigmatizácie, ktorý môže viesť k sociálnej izolácii a rozvoju depresie. Hoci vitiligo postihuje mužov a ženy rovnako, ženy sa ním trápia oveľa viac. Štúdie u nich ukázali vyššiu mieru úzkosti ako u mužov. Rovnako je tomu v prípade vitiliga u detí, obzvlášť v období puberty.

 

Čo pomáha na vitiligo

Porucha je zatiaľ nevyliečiteľná, ale liečbou vitiliga je možné mierniť jej prejavy, alebo ju možno zakryť vhodnými prostriedkami na vitiligo.

 

Ako vitiligo liečiť

Terapia patrí výhradne do rúk skúseného dermatológa a treba s ňou začať čo najskôr po objavení prvých príznakov. Za najúčinnejšiu je považovaná kombinácia svetloliečby (fototerapia) a používanie špeciálnych mastí na vitiligo. Pri fototerapii sa používa tzv. lampa na vitiligo s UVB vyžarovaním s vlnovou dĺžkou okolo 308–314 nm.

Nevýhody liečby:

  • Je to beh na dlhú trať a nemožno zaručiť 100% výsledok, ako potvrdzuje napr. Česká dermatovenerologická spoločnosť.
  • Fototerapia zvyšuje riziko kožných nádorov, masti sú často na báze kortikosteroidov.
  • Nie všetky UV prístroje, resp. ich použitie, a nie všetky masti sú hradené zdravotnou poisťovňou, liečba sa teda môže predražiť.

 

Ako zakryť vitiligo

Ako rýchlejší, lacnejší a spoľahlivejší spôsob sa javí kamufláž bielych škvŕn, a to samoopaľovacím prostriedkom.

Zvoliť môžete aktuálne najobľúbenejšie samoopaľovacie peny, ktoré sa vďaka hodvábne jemnej konzistencii veľmi ľahko nanášajú a vstrebávajú. Najlepšie hodnotenia našich zákazníkov majú produkty He-Shi Mousse. Sú vhodné pre úplných začiatočníkov a ich výhody sú nesporné:

  • Prenikajú aj do vrstiev pokožky bez pigmentu a tieto miesta stmavujú, alebo depigmentáciu úplne prekryjú.
  • Sprievodná farba indikuje miesta, kde už bola pena nanesená, čím sa zaručí rovnomerné rozotretie.
  • Sú vhodné pre ľudí s citlivou pokožkou, alergiami, tehotné aj dojčiace ženy.
  • Neupchávajú póry.

 

Druhou možnosťou sú samoopaľovacie mlieka, takzvané liquid produkty. Ide o bežné samoopaľovacie produkty na vytvorenie opálenia, no pomáhajú i v prípade pigmentových škvŕn a Vitiliga. Aplikácia i použitie je veľmi jednoduché a princíp fungovania je rovnaký ako pri penách, a to pôsobením na melanín v pokožke. Nedochádza teda iba k zafarbeniu povrchu.

Či produkty na prekrytie vitiliga fungujú, sme pre vás vyskúšali doslova na vlastnej koži. Pozrite sa, ako dopadol test dvoch najobľúbenejších pien, a potom sa rozhodnite o najvhodnejšom postupe v boji s bielymi škvrnami.

 

Známe osobnosti s vitiligom

Depigmentáciou trpia aj slávni a práve oni sú dôkazom, že s vitiligom aktívny život nekončí. Kto zo slovenských osobností sa statočne „bije“ s touto chybou na kráse?

  • Kristína Svarinská
  • Peter Sklár
  • Adriana Poláková
  • Kamila Magálová

Že vitiligo a modelka nejdú dohromady? Omyl. Slečny ako Winnie Harlow či Karen Bianca Leda z vady urobili plus a svoje telá hrdo vystavujú. Na londýnskej modelingovej scéne zastupuje mužské vitiligo modely Alec King.

 

 

ZDROJ FOTO: Polina Tankilevitch - Pexels

Späť do obchodu