Ako funguje samoopaľovací krém?

 

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, ako vlastne funguje samoopaľovacia kozmetika? Veď sa stačí len natrieť krémom, aby ste za pár chvíľ mali také opálenie, ku ktorému je bežne potrebný niekoľkohodinový pobyt na slnku. Ako je to možné? V dnešnom článku si o samoopaľovacích krémoch a ich fungovaní povieme viac.

 

dha-samoopalovaci-krem-image2

Zázrak zvaný DHA

Základná aktívna zložka kvalitnej samoopaľovacej kozmetiky je dihydroxyaceton, známy tiež pod skratkou DHA. Pod pomerne zložitým názvom sa ukrýva jednoduchý cukor, ktorý sa najčastejšie vyrába synteticky. Je ovšem možné získať ho aj prírodnou cestou z cukrovej trstiny.

Dihydroxyaceton reaguje s aminokyselinami v horných vrstvách pokožky. Čím väčšie množstvo DHA samoopaľovací krém obsahuje, tým intenzívnejší odtieň opálenia môžete s jeho použitím dosiahnuť. A nemusíte sa pritom báť ani oranžových a neprirodzených tónov. Kvalitné produkty obsahujú len také množstvo DHA, aby bol výsledok skutočne prirodzený.

 

Ako dlho vydrží samoopaľovací krém a ako často ho aplikovať?

Po aplikácii samoopaľovacieho krému dochádza k reakcii DHA s bielkovinou (keratínom) obsiahnutou v našom tele a prirodzenou reakciou vzniká vo vrchných vrstvách pokožky spektrum farieb (opálenie). Proces je podobný prírodnému slneniu, len bez škodlivého UV žiarenia, ktoré poškodzuje hlbšie vrstvy pokožky. Nahradzujú ho cukry, ktoré ale pôsobia vo vrchných vrstvách pokožky a preto výsledné opálenie vydrží kratšiu dobu.

Vo vrchných vrstvách pokožky sa totiž nachádzajú aj odumreté kožné bunky, ktoré sa postupne oddeľujú a berú so sebou i opálenie. Preto nič také ako dlhotrvajúci samoopaľovací krém neexistuje a vždy je nutné aplikáciu približne po siedmych až desiatich dňoch opakovať.

Hovoríte si, ako je možné, že klasické opálenie od slniečka vydrží omnoho dlhšie? Jednoducho funguje na úplne inom princípe. Koža v tomto prípade reaguje na ultrafialové žiarenie, ktoré pôsobí v najhlbších vrstvách pokožky a mení pigment práve tam. Z toho dôvodu je tiež použitie samoopaľovacieho krému oveľa zdravšie, ako opaľovanie na slnku, alebo návšteva solária.

 

ako-funguje-samoopalovaci-krem-image1

 

Je samoopaľovací krém nejakým spôsobom škodlivý?

Zloženie každého samoopaľovacieho krému je samozrejme iné. DHA, ani ďalšie používané zložky samoopaľovacích produktov ovšem nie sú sami o sebe škodlivé. Naopak v krémoch nájdete množstvo rastlinných látok, ktoré vyživujú a hydratujú pokožku. Ak teda siahnete po skutočne kvalitnom samoopaľovacom kréme, ktorý obsahuje prírodné DHA a ďalšie, prevažne prírodné zložky, nemáte sa čoho obávať.

Špecifický zápach, ktorý je tak charakteristický pre dihydroxyaceton, je u väčšiny produktov vďaka parfumácii neutrálny. Siahnuť ale môžete napríklad po produkte so sviežou exotickou vôňou.

Problém môže vzniknúť pri nevhodnej kombinácii samoopaľovacích krémov a slnečných lúčov. Nezabúdajte, že samoopaľovacie krémy vás pre UV žiarením neochránia. Preto sa pri pobyte na slnku chráňte opaľovacím krémom s dostatočným ochranným faktorom.

 

Ako si užiť svoje opálenie čo najdlhšie?

Už sme spomenuli, že odumreté kožné bunky sa z pokožky pravidelne odlupujú a spolu s nimi odchádza aj opálenie. Pravdou ale je, že dokonale hydratovaná pokožka nevysychá a obnovuje sa oveľa pomalšie. Preto nezabúdajte na správnu starostlivosť a pravidelnú hydratáciu celého tela. Tým výrazne predĺžite získané opálenie a zároveň udržíte svoju pokožku pružnú a bez známok starnutia.

Na záver už nezostáva, len potvrdiť, že samoopaľovacie krémy sú skutočne jednoduchou a zdravou cestou k prirodzene vyzerajúcemu opáleniu. Stačí si len vybrať ten pravý a dodržať zásady správnej aplikácie. Ak budete v oboch prípadoch úspešní, môžete sa tešiť na skvelý výsledok.

 

 

ZDROJ FOTO: Freepik

Späť do obchodu